Een school die z’n eigen stroom opwekt met zonnepanelen spreekt enorm tot de verbeelding. Daarnaast is het leerzaam voor de kinderen en voor de onderwijzers.

In de praktijk zijn de meeste daken geschikt voor plaatsing van zonnepanelen. Wel is het altijd zaak om vooraf de dakconstructie te laten controleren op voldoende draagkracht.

Een belangrijke vraag die aan de orde komt is hoeveel zonnepanelen er geplaatst moeten worden. Ook als het dak daarvoor geschikt is en er voldoende middelen zijn is het niet altijd verstandig om per direct het hele verbruik zelf op te wekken. De reden daarvoor is dat er vaak besparingsmogelijkheden in de school zelf zijn waardoor het totale verbruik blijvend omlaag kan.

Onze ervaring is dat het vrijwel altijd voordeliger is om eerst te investeren in maatregelen waarmee het verbruik omlaaggaat (bijvoorbeeld ledverlichting) en daarna over te gaan op of aan te vullen met meer zonnepanelen.

Wil je niet wachten met het plaatsen van zonnepanelen begin dan met een installatie waarmee je maximaal ca. 50 – 60 % van het eigen verbruik opwekt. Zijn alle stroom-besparende-maatregelen genomen vul dan aan met wat nodig is om het restant ook zelf op te wekken.

Dus zonnepanelen ja, maar vergeet niet ook het verbruik omlaag te brengen!

Wilt u weten hoeveel het stroomverbruik op uw school omlaag kan voordat u het hele dak laat volleggen met zonnepanelen neemt u dan contact met ons op.