Wordt uw school verlicht door ‘lichtbakken met Tl-buizen’ en ‘downlightarmaturen met spaarlampen’ dan is er een grote besparing mogelijk!

Ledverlichting is 35 - 60% zuiniger dan Tl en Led gaat veel langer mee dan Tl. Zowel de energiekosten als de onderhoudskosten liggen bij Led dus veel lager en daarom is toepassing ervan bijna altijd aan te bevelen.

Is het dan altijd slim om de Tl-verlichting direct te vervangen door Led?

Is de Tl verlichting uitgerust met dikke buizen en starters dan is directe vervanging aan te bevelen. Tl met starters is te herkennen aan het hoorbaar ‘starten’, bijvoorbeeld in een leeg lokaal.

Is de Tl verlichting uitgerust zonder starters dan zijn er elektronische ‘starters’ (zgn. voorschakelapparaten) toegepast. Deze Tl is een stuk zuiniger dan die met de hoorbare starters; ook is het licht rustiger aan de ogen. Heeft u dunne Tl buizen dan is er T5 verlichting toegepast. Die is ook elektronisch en nog zuiniger.

Bij Tl verlichting zonder hoorbare starter is vervanging door Led uit financieel oogpunt gezien het slimst om te doen als het voorschakelapparaat stuk is en niet eerder*. Dit komt omdat vervanging van het VSA relatief duur is en de besparing bij Led minder is dan 50%; ook is het aantal branduren op een school niet zo hoog.* Tenzij u voor de vervanging subsidie krijgt.

Als u Led gaat toepassen laat u dan goed voorlichten en betrek zo nodig een onafhankelijk adviseur. Al te vaak zien we dat de oude Tl buizen zijn vervangen de Led Tl van inferieure kwaliteit die snel stuk gaan of onrustig licht geven.

Bent u van plan om zonnepanelen toe te passen en wilt u nu nog geen ledverlichting toepassen houdt u er dan rekening mee dan het totale elektriciteitsverbruik na vervanging van de Tl fors omlaag gaat. Is de zonnepaneelinstallatie niet goed (te groot) berekend dan houdt u bij Ledverlichting stroom over die heel weinig oplevert. Daardoor komt het financieel rendement van de Ledverlichting lager uit dan u verwacht en dat zal niet de bedoeling zijn.

Herkent u zich in deze situatie en wilt u graag dat wij meedenken neemt u dan contact met ons op.