Alles wat u moet weten over uw energiefactuur

Om comfortabel te werken of te verblijven in een gebouw ontkomt u er in Nederland niet aan dat u energie nodig heeft voor zaken als verlichting, verwarming, ventilatie, koeling, computers en bedrijfsapparatuur.

Deze energie komt uw gebouw gewoonlijk binnen in de vorm van gas en elektriciteit, en soms ook als warm water (‘stadsverwarming’). Normaal gesproken staat (bijna) niemand daar bij stil en wordt er keurig per maand een voorschotbedrag betaald voor wat gemiddeld wordt afgenomen en na een periode van meestal 12 maanden volgt er een jaarnota en moet u bij betalen of krijg u terug.

Sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn er meer aanbieders gekomen van energie en wordt u met enige regelmaat benaderd met mogelijk een mooi aanbod. En als u uw zaken goed in de gaten houdt dan is er inderdaad meestal een inkoopvoordeel mogelijk door te kiezen voor een andere leverancier.

Echt voordeliger?

Om te kunnen beoordelen of u inderdaad voordeliger uit bent met een nieuwe leverancier en vooral om te weten hoe lang u voordeliger uit bent (!) is het zaak dat u weet wat uw verbruik is en wanneer u wat verbruikt (verdeling hoog / laag) en hoe de kostenstructuur van uw energienota in elkaar steekt. En juist dat laatste is voor veel mensen een probleem: hun energienota zit dermate ingewikkeld in elkaar dat ze al snel door de bomen het bos niet meer zien. Dit probleem wordt vaak nog groter als u verschillende leveranciers hebt voor gas en elektra en daarnaast ook nog eens een aparte rekening krijgt van het transportbedrijf dat de levering verzorgt.

Van den Berg advies heeft door het jarenlang uitvoeren van energieadviezen waarmee de kosten voor energie vaak drastisch omlaag kunnen, veel energiefacturen onder ogen gehad en kan zich het probleem goed voorstellen. Naast de energiefactuur ‘an sich’ speelt ook de situatie op de energiemarkt een rol als het gaat om het wel of niet afsluit van een meerjarig contract of niet.

Indien u graag meer wilt weten over de opbouw van uw energiefactuur leest u dan hier verder. Heeft dit (nu) niet uw interesse maar wilt wel weten of u ‘goed zit’ bij uw huidige leverancier neemt u dan contact met ons.