Binnenklimaat Scholen

GGD: Het binnenklimaat op school is erg belangrijk!

In het volgende filmpje geeft Henk Nico van den Berg uitleg over hoe het binnenklimaat op een basisschool middels meting in kaart wordt gebracht. Dit onderzoek is in 2014 in opdracht van GGD Nederland uitgevoerd en komt voort uit de samenwerking tussen de GGD regio IJsselland en Van den Berg Adviesbureau (voorheen: Bergave). In totaal is bij 62 basisscholen het binnenklimaat onderzocht en in beeld gebracht. Het onderzoek wordt in 2015 voortgezet.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=fl147G61DAE]

Waarom is een goed binnenklimaat zo belangrijk?
Onze kinderen en hun ‘juffen en meesters’ brengen een belangrijk deel van hun tijd door in de klas of gymzaal. Een prettig binnenklimaat is belangrijk om goed te leren en fijn te werken. En gelukkig, er zijn scholen waar dit kan en die halen op dit onderdeel een ruime voldoende. Maar helaas zijn er (te) veel scholen die een dikke onvoldoende scoren.

Waaraan merk je dat dan?
Klachten die wij van leiding en personeel regelmatig horen zijn: benauwd gevoel, muffe lucht, snel hoofdpijn, de kinderen gaan ‘hangen’, geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen, tocht, vaak verkouden, enz.  Vervelend en onnodig vinden wij! Hoe is de situatie op uw school? Als je wilt vaststellen wat de oorzaken van deze klachten zijn dan is het belangrijk om meerdere factoren aandacht te geven: temperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie, concentratie CO2, stofophoping, verlichting, lichthinder.

Hoe komt dat dan?
Onze ervaring is dat een klacht (deels) ten onrechte wordt toegeschreven aan bijvoorbeeld de ventilatie en dat na onderzoek blijkt dat minimaal een deel is toe te schrijven aan een niet goed werkende verwarming. Daarnaast kennen we situaties waar het in de zomer erg warm wordt in de klas, zelfs als de zonnewering omlaag is. Andersom komt ook voor: een deel van de school wordt in de winter niet goed warm en een ander deel wel. Alleen met het juiste inzicht is het mogelijk in één keer de juiste maatregelen te nemen met als ‘beloning’ een (veel) beter en gezond binnenklimaat. Bijkomend voordeel is dat bij goed werkende installaties de energiekosten vrijwel altijd lager zijn. Ons motto is dan ook: ‘een goed onderzoek is een verantwoorde investering in de kinderen en het personeel’.

Kom in actie voor uw kinderen en uzelf!
Wilt u meer weten over het verbeteren van de ‘score’ van het binnenklimaat van uw school neemt u dan vrijblijvend contact met ons op! Van den Berg Adviesbureau helpt u graag bij het realiseren van een gezond en fris binnenklimaat en het verlagen van de energiekosten van uw school.